כללי
NLP : תכנות עצבי-לשוני טיפול בילדים ובני נוער, טיפול בבוגרים ומבוגרים.
20 בפברואר 2017
0

NLP- N-NEURO L-LINGUISTIC P-PROGRAMMINGׂׂׂׂ

"NLP הינה הנחייה טיפולית הפועלת על ידי שינוי הדרך בה בני האדם תופסים את העולם בו הם חיים ומוצאים בו משמעות, איך הם מבינים את התנסותם בעולם, וכל זאת כדי שיוכלו לפעול במציאות בצורה יעילה" פיטר יאנג, 2004

הטיפול ב NLP  מושתת על שלושה מוקדים:

המוקד הנוירולוגי – מערכת גוף נפש ודרך תפקודה. דרך מערכת העצבים (והחושים) אנו חווים, מתקשרים ומחפשים היגיון בעולם. את מה שאנו חווים ולומדים אנו מקדדים במפות הנשמרות במוח באופן מודע ובאופן לא מודע.

מוקד השפה– בעזרת השפה אנו מתארים, מכלילים, מקטלגים ומנתחים את המציאות שלנו. למציאות יש ייצוג במוחו של כל אדם ונתפסת באופן שונה בין אנשים שונים גם אם הם חוו אותה מציאות.  "המציאות תמיד נדיבה יותר מהסיפורים שאנו מספרים עליה" (ביירון קייטי 2004).

מוקד התכנות– הפרשנויות שאנו נותנים למציאות מקודדות ב"מפות" המאוחסנות במוח. "מפות" אלה הנן סובייקטיביות ונבנות לאור ההתנסויות והלמידות שלנו לאורך החיים. במקרים של ילדים ובני נוער ידוע שהם מגיבים מהר לשינויים ומסתגלים אליהם בפרקי זמן קצרים ולכן הטיפול בבעיות שהם חווים יכול להצליח בטווחים קצרי מועד. הטיפול המוצע מתמקד בקושי שנחווה בתקופות שונות של החיים, וברצון לטפל ולשנות את הקשור בקושי זה. הטיפול מתמקד במטרה הספציפית שהילד (או הבוגר) מציב על מנת לפתור קושי זה. חשובה המודעות לקושי והרצון לשנות את המצב בעזרת העזרה המוצעת לו על ידי המטפלת.

 

ד"ר צופיה יועד – ייעוץ, הכוונה ואימון אישי בשיטת ה-NLP אבחון, יעוץ, אמון והכוונה לתהליכי שינוי וצמיחה. ליצירת קשר עם ד"ר צופה יועד השאירו פרטים:




 

איך נוצר דפוס שבסופו של דבר מנהל את חיינו?

במהלך חיינו הצעירים או הבוגרים אנו חווים סידרת חוויות המעמידות אותנו בפני קשיים, לעיתים מאותו סוג. הקושי הזה גורם לנו ליצור דפוס התנהגותי או רגשי שיגן עלינו מפני הקושי. קיימים סוגים שונים שקשיים אלו יכולים להתפתח בחיינו. אירוע בהיסטוריה האישית כשורש לבעיה קשה; אילוצים בחיינו בהווה הגורמים לחוויית קושי; השלכות שאנו עושים ממצב שראינו או שמענו הגורם לנו לפחדים ורגשות קשים; פרשנויות סובייקטיביות שאנו נותנים למצבים שאנו חווינו או חווים ואף מפחדים מהעתיד לבוא.

ככל שחווית הקושי חוזרת על עצמה ובחיינו מופיעים אירועים עם פוטנציאל לחזור ולחוות את הקושי המוכר , כך תת המודע רוצה להגן עלינו באמצעות הפעלת דפוס התנהגותי ו/או רגשי המנהל אותנו. דפוס ההופך "לנהג אוטומטי" של חיינו.

לדוגמה:

ילדים רבים  (ואף מבוגרים) מונעים מפחדים לא מוסברים ולא רציונליים כמו פחד ממפלצות בלילה, פחד ממעליות, פחד וחרדה מבחינות, פחד להישאר לבד בבית וכד'. אצל מבוגרים נוכל למצוא פחד מדיבור בפני קהל, פחד מחרקים או בעלי חיים, פחד מזריקות ובדיקות רפואיות, פחד מטיסות וכד' . פחדים אלה יכולים במקרים מסוימים ליצור התנהגויות בלתי רצויות כמו בכי, התקפי זעם, עצבנות, ואפילו התנהגות אלימה.

במקרים אחרים ילדים כמו גם מבוגרים יכולים להיות מונעים מבושה שמקורה אינו ברור. מדוע אני מתבייש לקרא בקול רם בכיתה? מדוע אני מתבייש ליזום שיחה? וכד'. הבושה וההתמודדות עמה יכולות ליצור סימפטומים התנהגותיים כמו כאבי בטן, קוצר נשימה, בחילות לא מוסברות, כאבי ראש וכד'.

דוגמה נוספת היא חרדה שמקורה בטראומה או פוביה. אם מדובר בילד כמו גם במבוגר, הרי שהוא חש בתת המודע סכנה או מצב המאיים על האיזון כמו מוות של קרוב משפחה, גירושין של ההורים או בעיות בתוך המשפחה, שינוי מגורים וכד'.  טריגרים אלה יוצרים אצל האדם (הצעיר או הבוגר) שינויים בהתנהגות ובעולם הרגשי שמתחילים לנהל את חייו על ידי יצירת דפוסים שכביכול מגנים עליו. שכן אם למשל הילד יפתח התקפי זעם הרי שיקבל תשומת לב מהוריו, אם יתלונן על כאבים בגוף אולי ההורים יסכימו להישאר יחד וכד'.

מכאן הדרך קצרה בפני הילד, במקרה זה, לפתח דפוס התנהגותי של כאב על מנת להשיג את כל רצונותיו העתידיים…באותה צורה מתפתחים דפוסים המנהלים את חיי הבוגר. דפוסים שעוצבו מימי ילדותו או בגרותו בעקבות אירועים משמעותיים שחווה.

במהלך הטיפול חשוב לנו להבין את הפרשנות שהמטופל נותן ביחס לאירוע ספציפי ולהתנהגות שפרשנות זו מובילה אותו, בין אם זה רצוני ובין אם לא.

לדוגמה ילד חווה קושי בהרדמות בלילה. ממה הדבר נובע? איזו פרשנות הוא נותן להימצאותו לבד בחדר החשוך? מה הוא באמת חווה שם בתוך עצמו? ומהי התגובה ההתנהגותית שהוא מפעיל על מנת להגן על עצמו מהחוויה הלא נעימה שהוא חווה? ואיך הדפוס הזה מושלך על מצבים אחרים דומים שהופכים להיות דפוסי מחשבה ופעולה המנהלים את חייו?

סימפטומים המאותתים על בעיות בדימוי העצמי של הילד כמו גם של האדם הבוגר: אכילה כפייתית, ריצוי, מצבים בהם הוא נמצא רב הזמן במגננות, מתרץ תירוצים, מתנשא, מופנם, צורך לנצח ואי יכולת לקבל הפסד וכד'.

הפרעות קשב וריכוז– ילדים (ובוגרים) הסובלים מהפרעות קשב וריכוז מגלים אי עקביות בביצוע משימות, הרצונות המיידים שלהם צריכים להיות מסופקים באותו רגע משום שאינם יכולים לדחות סיפוקים, וקשה להם לרסן את הדחפים הראשוניים שלהם. במצבים אלה עלינו לשבור את התיוג שהם מתייגים את עצמם ושהסביבה מתייגת אותם על מנת לבנות להם חוויות של הצלחה וללמד אותם לחפש ולמצוא אלטרנטיבות להתנהגויות רצויות.  באמצעות הטיפול אנו מספקים כלים להתמודדות בהווה ולעתיד שיאפשרו להתמודד טוב יותר עם הפרעות אלה.

הטיפול באמצעות טכניקות NLP, רותם את התת מודע לעזור לילד / למבוגר לחולל שינוי רגשי , שינוי התנהגותי או שינוי מחשבתי, בהתאם לקושי אותו הוא חווה. הווה אומר- לשנות את רפרטואר ההתנהגויות שלו במצבים מסוימים ובכך לייצר שינוי במקום הנכון לו.

מאיזה גיל ניתן להתחיל בטיפול?

כפי שניתן להתרשם הטיפול באמצעות ה NLP מתאים למגוון נושאים המלווים אותנו לאורך שנות חיינו ולכן הטיפול מתאים לילדים החל מגיל 5-6, בני נוער, בוגרים ומבוגרים.

באמצעות הטיפול ב NLP נחולל שינוי תוך זמן קצר יחסית.

לדוגמה:

  • שינוי הרגלים ו/או התנהגות לא רצויה ("כשאני בא הביתה אין לי סבלנות לאף אחד מבני המשפחה" ; "יש לי הרגל המפריע לבני משפחתי ואני רוצה להפסיק אותו")
  • טיפול בדימוי עצמי נמוך ("אני לא מוצלח כמו…" ; "אני רוצה לפתוח עסק אבל מפחד מכישלון")
  • חיזוק המשאבים הקיימים כדי להפוך את האתגר להצלחה ("אני רוצה להצליח ב…" ; "אבל אני לא יודע איך לעשות את זה" ; "אני רוצה להפסיק ל… "אבל אני לא יודע איך להפסיק כי תמיד מרגיזים אותי" וכד')
  • שינוי באמונות מגבילות ("אני אף פעם לא אצליח ב…" ; "אני לא אתקבל ל…" ; "שאני רוצה" ; "אני אגרסיבית מטבעי ומתנהגת בתוקפנות כלפי חבריי לעבודה" וכד')
  • טיפול בטראומות ופוביות המשפיעות ומנהלות את העולם ההתנהגותי והרגשי של המטופל (לדוגמה – בעקבות מוות של אדם קרוב במשפחה, קיים חשש וחרדה מנטישה. כל זאת ללא שליטה)
  • טיפול בקשיי קשב וריכוז
  • טיפול בהתמודדות עם כאב ("כאב כרוני, כאב לפני או אחרי ניתוח וכד'")
  • טיפול בחרדת מבחנים ("איך שמתחילים לחלק לנו את דפי המבחן אני מתאבנת וקופאת ולא יכולה לחשוב")
  • טיפול בהרטבת לילה
  • טיפול בתנועות לא רצוניות ("אני לא יכול להפסיק את מצמוצי העיניים, אני אפילו לא מרגיש שאני עושה את זה.. אני כוסס ציפורניים וזה משגע אותי וכד'")

 

מזמינה אתכם להתייעץ ולטפל,

 

ד"ר צופיה יועד
טלפון : 050-2320220
אימייל : zofiayd@gmail.com

ד"ר צופיה יועד – ייעוץ, הכוונה ואימון אישי בשיטת ה-NLP

אבחון, יעוץ, אמון והכוונה לתהליכי שינוי וצמיחה. ליצירת קשר עם ד"ר צופה יועד השאירו פרטים:

שם

טלפון

דואר אלקטרוני