כללי
תכנית עסקית
3 בפברואר 2021
0

במהלך חייו, אדם ניצב בפני מצבים בהם הוא מבקש, או נדרש, לבצע שינויים. מהרגע בו נתקבלה ההכרה לעשיית שינוי ועד 'ליציאה לדרך' נדרשים מאותו אדם, מערכת קבלת החלטות וכמאמר חז"ל: "סוף חוכמה, במחשבה תחילה"

 

אם בעניין התחום הכלכלי עסקינן, הדרך לקבלת החלטות צריכה להיות השאלה: האם זה כדאי, בסופו של יום?
אחר הערכת מצב וקבלת תוצאות חיוביות, נעבור לתחנות הבאות: איך?, כמה זה יעלה?, כמה זמן ייקח?, איך נשווק?, איך נייצר?, ואיך… ואיך… ואיך…?

למה הדבר דומה?
החליט אדם לבנות את ביתו, עם מי יתחיל בהגשמת חלומו? כמובן, כהחלטה נכונה, יתחיל עם האדריכל.

כן האדם המחליט כי הינו/ה מבקש/ת להקים מיזם כלכלי, או לעשות שינוי במיזם קיים, מומלץ ורצוי לבדוק הכול על הנייר ולברר את הייתכנות והדרך ורק אח"כ, יפנה לביצוע.
עדיף לראות 'הפתעות' על הנייר, מאשר במציאות……

 

ד"ר מנשה רוזנפלד | ייעוץ עסקי לעסקים קטנים – ליצירת קשר עם השאירו פרטים:




 

 

הצורך בהכנת תוכנית עסקית בשל הקורונה

מגיפת הקורונה שאיתה אנחנו מתמודדים כיום, הינה רק עוד אילוץ, אשר חידד את הצורך בהכנת תוכנית עסקית כזו, אשר יקח בחשבון גם מצבי דחק/אילוץ מסוג זה.

אם, עד לא מזמן, נזקקנו לאירוע חריג ויוצא דופן הקשור לפעילותו העסקית או הניהולית של העסק (כדוגמת הקמתו, שינוי גדול בפעילותו או בהתנהלותו, הצורך בגיוס משקיעים, קבלת מענקים או בקשת הלוואה) לצורך עריכת תוכנית עסקית מסודרת, באה הקורונה ויצרה "אירוע" נוסף כזה – הצורך בחישוב מסלול מחדש.

זאת, מאחר, ואם נרצה או לא, הקורונה יצרה מציאות עסקית חדשה עבור הגופים העסקיים רבים והדרך הנכונה והמתאימה ביותר להתמודד עם מציאות זו, היא הכנת 'מפת דרכים' חדשה – או בשמה המקצועי: תוכנית עסקית, שתהיה עדכנית אשר מבהירה לעסק מאיפה הוא "בא" ו"ולאן" מועדות פניו.

 

מה, בעצם, נותנת תוכנית עסקית לעסק?

אם הזכרנו קודם את אותם עסקים שאינם מודעים ליתרונותיה של הכנת תוכנית עסקית סדורה, סביר להניח, כי מבין כל הגופים העסקיים, דווקא הם אלה הזקוקים לה ביותר, שכן, אופן פעולתם, גם אם, לכאורה, הם מצליחים לתפקד כיום מחודש לחודש, הוא שגוי. ניהול נכון של עסק אינו עניין לזרימה או לאלתור חופשי על פי הנסיבות הרגעיות הקיימות, אלא תהליך ארוך, הבנוי נדבך אחר נדבך. ואם נדבך כלשהו אינו בנוי כהלכה, הוא אינו יכול לשמש את העסק כבסיס היציב והאיתן הנדרש לצורך בניית הנדבך הבא משמשת כחלק המרכזי בקבלת ההחלטות של כל גורם רלוונטי, משכך, תוכנית עסקית נכונה, בא נלקחים בחשבון התהליכים העסקיים, הפיננסיים, השיווקיים, האסטרטגיים או הניהוליים של העסק. אמורה לתת מענה או יסודות למענה לאילוצים בכלל.

תוכנית עסקית מתאימה ועדכנית אף מאפשרת לא רק ניהול תהליכי ההקמה או השינוי על פי המפורט בה, אלא אף אפשרות בקרה וניהול התהליכים על שלביהם השונים, תוך שליטה על תזרים המזומנים הנדרש לכל אחד מהשלבים.

 

האם כל תוכנית עסקית היא תוכנית עסקית טובה?

בסופו של יום, מאיזה כיוון שלא נסתכל על כך, התוכנית העסקית מספקת לעסק את ה"אדריכלות" שלו, ולכן, יש לבצע אותה טרם תחילת כל מעשה.

אולם, בעוד, שלכאורה, לתוכנית טובה נדרשים הרכיבים הטכניים (כדוגמת הגדרת המוצר, מידע על התחום הרלוונטי במיקרו ובמקרו וכד') והרכיבים התיאורטיים (כחזון והיתכנות), לעיתים רחוקות נשמט מהזיכרון מקומו של המתכנן המנוסה, אותו איש מקצוע שניסיונו ויכולותיו בתחומים השונים הם אלה ההופכים את התוכנית העסקית מתוכנית הניתנת ליישום על הנייר בלבד למפת דרכים עדכנית ומתוחשבת, המשמשת את העסק בתהליך מרגע הקמתו, המשך  בצמיחתו או התפתחותו.

מכיוון שכך, בחירתו של איש המקצוע טוב ומנוסה, שילווה אתכם בתהליך שאותו אתם מתכוונים לבצע, מרגע התכנון, המשך בהקמה ולאורך חייו של השינוי, הינה המכרעת בסיכוי להצליח.

הכותב הינו ד"ר במנהל עסקים ובעל תואר בינ"ל CMC כיועץ ניהולי.

ד"ר מנשה רוזנפלד
אימייל: drmenash@rd-medical.com
טלפון: 054-5484444