כללי
גירושין בהסכמה
24 בינואר 2021
0

על פי הערכה המבוססת על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, קרוב ל-13% מהזוגות הנישאים והנשואים עתידים להתגרש תוך פרק זמן של פחות מ-15 שנים לאחר נישואיהם – נתון מפחיד למדי. זאת, במיוחד, אם נזכור, שרק לעיתים נדירות, פירוק מערכת זוגית מגיע בעקבות החלטה משותפת וברצון שווה של שני הצדדים בסיפור.

ester

במרבית המקרים, קיים צד אחד היוזם את הפרידה, וצד שני שנפגע רגשית ממנה. העניין מסובך אף יותר כשהמדובר בנישואין – מערכת זוגית רשמית, הכוללת ילדים משותפים ורכוש משותף. כאן, רצונו של הצד היוזם את הגירושין לצאת לדרך חדשה עלול להיתקל באינספור מכשולים שהצד השני ירצה (ואף יהיה מסוגל לכך, טכנית) להערים בדרכו. מובן לגמרי, אם כך, שברוב המקרים, גירושין בהסכמה עשויים להיות חלומות באספמיה, אלא אם, הם ינוהלו על ידי איש מקצוע שזה הוא תחום התמחותו.

 

הרב צבי רוזנר | טוען רבני ומגשר – ליצירת קשר עם השאירו פרטים:




 

 

מה הם גירושין?

גירושין הם, למעשה, האקט הרשמי המסיים את הקשר הזוגי הפורמאלי (נישואין) בין בני זוג. בעוד שבחתונה קושרים בני הזוג זה בזו את גורלם בצורה רשמית, הגירושין מטרתם לנתק קשר זה, וזה אכן מעולה בתיאוריה, על הנייר. אבל כאן, מתעוררת הבעיה המרכזית של גירושין, זאת, מאחר ובעוד הקשר הזוגי מנותק ברמה הרשמית, עדיין ישנם לא מעט גורמים שאינם "רשמיים" ואותם, למרבה הצער, לא ניתן לנתק בבת אחת באבחת הגט. גורמים כמו ילדים משותפים, או, להבדיל, רגשות שונים (כאכזבה, פגיעה, רצון לנקמה וכד') ממשיכים ללוות ולקשר בין בני הזוג שהתגרשו, עוד שנים רבות, גם לאחר, שלכאורה, הקשר הזוגי הפורמאלי הגיע לסיומו. "זנבות" אלה מצריכים את בני הזוג המתגרשים להגיע להסכמות מסוימות, הנוגעות לנושאים מסוימים, כדוגמת חלוקתו של הרכוש שצברו בני הזוג במהלך חייהם המשותפים, חלוקת זכויותיהם הסוציאליות, חובותיהם ומשכנתאות (במקרים בהם קיימות כאלו), מזונות הילדים, ענייני משמורת וזמני שהות, אופני קבלת ההחלטות הנוגעות לילדים והסדרת המחלוקות שעלולות לצוץ בהמשך בנוגע להם, וכן הלאה.

 

מה הם גירושין בהסכמה?

גירושין בהסכמה הינם גירושין המושגים באמצעות הסכם גירושין משותף, המנוסח באופן כזה שהוא שומר על זכויותיהם ועל האינטרסים של כל הנוגעים בדבר – בני הזוג המתגרשים וילדיהם המשותפים. בניגוד להליך הגירושין ה"רגיל" שבו הצדדים נאבקים זה בזה בכל אחד מהנושאים הרבים שעליהם עלולה להתגלות אי הסכמה, והם מחכים לפסיקות של בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה /ביתן הדין שיכריע לטובת אחד מהצדדים, הליך גירושין בהסכמה מתבצע מתוך שיתוף פעולה ומתוך התובנה שגם אם בני הזוג מיצו את דרכם הזוגית, עדיין עליהם למצוא את הדרך הבריאה ביותר ואת הבסיס לשיתוף פעולה בעתיד. כך שבגירושין בהסכמה קיימת תועלת רבה גם לתדמיתם של בני הזוג, הנפרדים בצורה מכובדת וללא מאבקים, וגם לבריאות נפשם של הילדים, שלרוב, הם הנפגעים העיקריים ממאבקי הגירושין הארוכים והעקשניים.

 

כיצד גירושין בהסכמה מציעים פתרון יעיל יותר לסיטואציית הגירושין?

במקרים בהם קיים הסכם גירושין חתום, שאליו מגיעים שני הצדדים (בין אם בכוחות עצמם ובין אם בתיווכו של איש מקצוע מוסמך), את הבקשה לאישור הסכם הגירושין ניתן להגיש לבית המשפט לדיני משפחה או לבית הדין הרבני המתאים. משם, הליך אישור הסכם הגירושין קצר, והוא חוסך לשני הצדדים את הדיונים הרגילים שבהליכי הגירושין שאינם בהסכמה, כמו גם את ההוצאות הנלוות להם. כאשר הגירושין הם בהסכמה, מגיעים בני הזוג אל בית המשפט לענייני משפחה כשהם מצוידים בהסכם הגירושין המוכן. שם, הם מגישים את הבקשה המשותפת שלהם לאישור הסכם הגירושין ולמתן תוקף של פס"ד. כאשר הגירושין נעשים ללא הסכמת שני הצדדים, כל צד צריך להיות מלווה בעו"ד או בטוען רבני משלו, אשר יגן על האינטרסים של שולחו. גירושין כאלו יקרים בהרבה, ועלותם לכל אחד מהצדדים אף עלולה להגיע לסכומים של עשרות אלפי שקלים, בניגוד לגירושין בהסכמה אשר עלותם פחותה בהרבה.

 

כיצד מתבצעים גירושין בהסכמה?

הליך גירושין בהסכמה מתנהל בשני שלבים:

בשלב הראשון – יגיעו בני הזוג למגשר מקצועי שתפקידו לסייע להם להגיע להסכמות הנדרשות בנושאים השנויים ביניהם במחלוקת, לצורך גיבוש הסכם הוגן לשני הצדדים.

בשלב השני – על בני הזוג להגיע למשרדו של עו"ד או של טוען רבני שתפקידו לערוך את ההסכם באופן שיתקבל בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה.

מכיוון שהרב צבי רוזנר עוסק בגישור מחד, ומאידך הוא אף טוען רבני, תוכלו לצמצם את ההוצאות אף יותר, ולהיעזר בשירותיו לאורך כל התהליך, במקום לפנות לשני אנשי מקצוע שונים.

 

למרות, שלכאורה, לצורך גירושין בהסכמה או לאישור ההסכם בבית המשפט/בית הדין הרבני, אין חובה במעורבותו של עו"ד, מומלץ מאד להיעזר בשירותיו של עורך דין המתמחה בכך. גם בשל הצורך/הרצון להימנע מעשיית טעויות אפשריות, ובעיקר – בשל הצורך במעורבותו של איש מקצוע שיהיה מסוגל לנתב את הצדדים למטרתם המשותפת, גם בנקודות בהן מתגלעים ביניהם חילוקי דעות.

 

 

מקור נתונים:

https://www.divorced.org.il/10/%D7%A1%D7%98%D7%98%D7%99%D7%A1%D7%98%D7%99%D7%A7%D7%94-%D7%92%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%A9%D7%99%D7%9F/