צניחת רחם ונרתיק (כולל גם צניחת שלפוחית השתן 'ציסטוצלה' והרקטום 'רקטוצלה') או בשמה הנוסף צניחת אברי האגן היא תופעה אשר מוכרת בעיקר, אך לא רק, בקרב נשים לאחר לידה. התסמינים האופייניים אשר נלווים לצניחה הם בליטה או גוש המורגשים בפתח הנרתיק אפילו במישוש עצמי, תחושת כובד באזור הנרתיק ואי נוחות בפעילויות כמו הליכה, ישיבה וגם בקיום יחסי מין. צניחת רחם ונרתיק עלולה להוביל בנוסף לתחושת אי הנעימות גם לתופעות כגון קושי לרוקן כראוי את שלפוחית השתן (זרם שתן דל, מקוטע או מפוזר), דלקות בדרכי השתן, הפרעה במתן צואה ובריקון המעיים ולעתים אפילו לדימום נרתיקי. פנינו אל ד"ר בני פיינר, מומחה ברפואת נשים ובכירורגיה לשיקום רצפת האגן לגבי סוגי הטיפולים הקיימים.
מה מוביל לצניחת רחם
קיימים גורמי סיכון שונים לצניחת הרחם והנרתיק. מקצתם קשורים קשר הדוק בהריון ובלידה בעוד אחרים נובעים מגיל, מבנה גוף, מחלות רקע, נטייה משפחתית ואף משלח יד או תחביבים.
המשותף לכל הסיבות המובילות לצניחת הרחם והנרתיק הוא היחלשות של השרירים אשר תומכים באיברים במקומם והחלשות או נזק הנגרם לרקמת החיבור באזור רצפת האגן.
עם גורמי הסיכון המיילדותיים לצניחה נמנות לידות נרתיקיות (וגינליות) מרובות, לידות מכשירניות (בעיקר מלקחיים), לידת תינוקות בעלי משקל גדול (מעל 4 ק"ג) ולידות בהן השלב השני של הלידה (מפתיחה מלאה ועד יציאת הילוד) ארוך במיוחד.
גורמי סיכון שאינם מיילדותיים כוללים גיל מבוגר (על אף שבחלק לא מבוטל מהנשים הסובלות מצניחה התסמינים מופיעים כבר בגילאי 30 פלוס) בפרט בשנים שלאחר חדילת המחזור, עודף משקל, מחלת ריאה חסימתית (אסטמה, אמפיזמה), צניחת רחם בקרב נשים נוספות במשפחה הקרובה, עיסוק או תחביב המצריך נשיאת משאות כבדים לעתים קרובות ועוד.
חשוב לדעת שנזק הנגרם במהלך לידה עלול לעתים להתבטא בהופעה של צניחת הרחם והנרתיק רק שנים לאחר מכן ועל כן מומלץ להיבדק לאחר כל לידה ובכל מקרה שמורגש שינוי באזור, תחושת גוש בולט בפתח הנרתיק, כבדות, קושי בהתרוקנות ואפילו דליפת שתן יש לפנות לרופא מומחה בתחום.
ד"ר בני פיינר מומחה ברפואת נשים ואורוגינקולוגיהצניחת רחם ונרתיק היא תופעה שכיחה בקרב נשים, לקבלת מידע נוסף השאירי פרטים:
טיפולים מתאימים
נשים אשר סובלות מצניחת רחם ונרתיק חוות פגיעה קשה באיכות חייהן ומומלץ שתעבורנה הערכה קלינית וטיפול הן במטרה לשפר (או לתקן) את המצב בהווה והן כדי למנוע החמרה בעתיד. בין שיטת הטיפול המקובלות:
- תרגילים לחיזוק שרירי רצפת האגן – טיפול זה מתבצע בסיוע פיזיותרפיסט/ית מוסמך/כת ובמהלכו מקבלת האישה הנחיות לביצוע תרגילים אשר עשויים לחזק את שרירי רצפת האגן ולשפר בדרך זו את מצב הצניחה. שיטה זו יעילה בטיפול בצניחה בדרגה קלה וניתן באמצעותה להגיע לתוצאות טובות לרבות הפחתה בחומרת התסמינים ועיכוב ההידרדרות בעתיד.
- תומכן (פסרי) – תומכן הוא התקן עשוי סיליקון אשר מחדירים לנרתיק על מנת שיתמוך באיבר שצנח ויחזיר אותו למקומו (כל עוד התומכן מצוי בנרתיק). יתרונו הגדול של התומכן בכך שהוא יכול להוות חלופה לניתוח במצבים מסוימים. חסרונו מאידך נובע מהצורך ב'תחזוקה שוטפת' (יש להכניסו ולהוציאו בשאיפה אחת לכמה ימים לצורך שטיפה וניקוי), במעקב רפואי פעם בכמה חודשים ובכך שאינו מאפשר קיום יחסי מין ועל כן יש להוציאו בכל פעם לפני מגע מיני. התומכן יכול להוות פתרון טוב לנשים מבוגרות מאד שמצבן הרפואי אינו מאפשר לעבור ניתוח או לנשים צעירות בגילאי הפוריות שעדיין לא סיימו את תכנית הילודה ומעוניינות בפתרון שיאפשר להן להימנע מתחושת האי נוחות הנובעת מהצניחה אך מעדיפות לדחות את הטיפול הכירורגי עד לאחר השלמת תכנון המשפחה.
- ניתוח – כאשר מדובר בצניחת הרחם / צניחת אברי האגן בדרגה מתקדמת, ניתוח הוא הפתרון הטוב ביותר. מטרת הניתוח להחזיר את האברים הצונחים לעמדה אנטומית נכונה תוך השבת תפקוד תקין של שלפוחית השתן, המעי וכן תפקוד מיני ובכך להחזיר לאישה את איכות החיים בחזרה. הניתוח עצמו מתבצע בלפרוסקופיה (כלומר דרך פתחים זעירים בדופן הבטן) או דרך הנרתיק, בהתאם לנתוני הצניחה, למצבה הבריאותי של המטופלת ולניתוחים קודמים שעברה וכמובן תוך התחשבות בהעדפותיה. ככלל, הניתוחים לשיקום רצפת האגן ולתיקון הצניחה נחשבים לבטוחים עם אחוזי הצלחה גבוהים מאד כאשר מבוצעים בטכניקה נכונה ותקופת התאוששות שאינה ממושכת.
פניה לרופא מומחה
כל אישה אשר מרגישה בליטה או אי נוחות בנרתיק, קושי בהטלת שתן או במתן צואה, חווה בריחת שתן וכל תופעה דומה, מומלץ כי תפנה לרופא נשים, ורצוי שיהיה זה מומחה בתחום האורוגינקולוגיה ושיקום רצפת האגן (התמחות ייחודית בתוך רפואת הנשים). תפקידו של הרופא לאבחן במדויק את סוג הצניחה ואת מידת חומרתה ולהציע אפשרויות טיפול תוך בחירת האפשרות המיטבית בהתחשב בממצאי הבדיקה ובהעדפות האשה (לדוגמא התאמת תומכן לעומת טיפול ניתוחי, ניתוח הכולל כריתת רחם לעומת ניתוח משמר רחם, גישה ניתוחית לפרוסקופית לעומת נרתיקית וכו')".
באדיבות ד"ר בני פיינר – מומחה ברפואת נשים, אורוגינקולוגיה וכירורגיה אגנית משקמת
רחוב הברזל 19 א', רמת החיים תל אביב | טלפון: 03-6007077
הרצליה מדיקל סנטר, רמת ים 7, הרצליה פיתוח | טלפון: 09-9592988
ד"ר בני פיינר מומחה ברפואת נשים ואורוגינקולוגיה
צניחת רחם ונרתיק היא תופעה שכיחה בקרב נשים, לקבלת מידע נוסף השאירי פרטים: