כללי
טיפול בדימנציה – מה אפשר לעשות?
21 בפברואר 2019
0

דמנציה (שטיון או קיהיון בעברית) היא קבוצת מחלות שמאופיינת בירידה בתפקוד הקוגניטיבי האנושי, בעיקר בגיל המבוגר. אמנם המילה דמנציה מקורה בלטינית וכוללת את שילוב המילים De (מחוץ) ו- Mess (דעת) שמשמען "יצא מדעתו", אבל חשוב לזכור שהירידה בתפקודים הקוגניטיביים אינה משנה את מצב ההכרה של האדם.

חרדות

עם זאת הדמנציה יכולה לגרום לפגיעה קשה בתפקוד היומיומי. למשל, ירידה במיומנויות הזיכרון (בעיקר זיכרון לטווח קצר), הקשב, זמן התגובה, יכולת הזיהוי, החשיבה וההבנה לצד פגיעה בתפקודים מנטליים שונים שמשפיעים על מצב הרוח (עד כדי דיכאון, חרדה ואובדנות), יכולת השיפוט, ההתנהגות החברתית ועוד.

הסטטיסטיקה מראה ששכיחות השיטיון עולה עם העלייה בגיל האדם. למשל, השכיחות בקרב בני 65+ היא 5%, אבל בקרב בני 85+ השכיחות היא בין 20-40%. ההערכות הן שהודות להתבגרות האוכלוסייה העולמית הכללית – עד 2030 יחלו בשיטיון כ-70 מיליון איש ברחבי העולם, כלומר מספר חולי השיטיון יוכפל בעולם ב-20 השנים הקרובות.

פרופסור מרטין | נוירולוג בכיר ומומחה לדימנציהליצירת קשר עם השאירו פרטים: 





 

הגורמים לדמנציה

אחת המחלות השכיחות בקבוצת המחלות הדמנטיות היא מחלת האלצהיימר שאחראית לכמחצית ממקרי השיטיון. גם השכיחות של מחלה זו היא תלוית גיל, למשל הסיכוי לחלות באלצהיימר בגיל 90 עומד על כ-20%, כלומר כל אדם חמישי.

עם זאת, יש מחלות נוספות שגורמות לשיטיון כמו יתר לחץ דם (אחראי ל-15-30% ממקרי השיטיון בעיקר בקרב גברים בני 60-70), פרקינסון, פגיעות ראש שונות, שתייה מופרזת של אלכוהול ואפילו איידס. אצל חלק מהסובלים משיטיון יש תחלואה כפולה, למשל אלצהיימר עם לחץ דם גבוה. חלוקת הסיבות המרכזיות לדמנציה היא כדלהלן (מהעיקריות לנדירות):

דמנציה שנגרמת כתוצאה מהתנוונות (דמנציה דגנרטיבית) בקרב חולי אלצהיימר, פרקינסון וכו'. דמנציה מסוג זה כאמור מהווה את רוב המקרים

  • דמנציה פסיכיאטרית שנגרמת כתוצאה מדיכאון, סכיזופרניה ועוד
  • דמנציה פיזיולוגית כתוצאה מבעיות בספיגת נוזל חוט השדרה כמו דלקת קרום המוח, דימום מוחי תת-עכבישי ועוד
  • דנמציה מטבולית כתוצאה מחוסר בוויטמין B12, חוסר בחומצה פולית, תת פעילות של בלוטת התריס ובעיות מטבוליות כרוניות שונות
  • דמנציה סרטנית כתוצאה מגידול סרטני במוח או גרורות סרטניות באזור זה
  • דמנציה כתוצאה מפגיעה גופנית במוח
  • דמנציה זיהומית כתוצאה ממחלות זיהומיות שונות כמו עגבת, איידס וכו'.
  • דמנציה כתוצאה ממחלות וסקולריות שונות כמו אוטם מוחי, בעיות בזרימת החמצן למוח ועוד
  • דמנציה כתוצאה מפגיעה כלשהי במיאלין (חומצות השומן שעוטפות את הסיבים במערכת העצבים) כמו טרשת נפוצה
  • דמנציה כתוצאה מחשיפה לחומרים מסוכנים כמו סמים, אלכוהול, קרינה, מתכות כבדות, גזים רעילים ועוד.

 

איך מטפלים בדמנציה?

בישראל 20% מהקשישים סובלים משיטיון ברמה זו או אחרת מתוכם כ-70,000 חולי אלצהיימר. ההערכות הן שעד שנת 2025 מספר חולי השיטיון בישראל יגיע ל-120,000. חשוב לזכור שבחלק מהמקרים (כ-15%) שיטיון הוא הפיך ובמידה והטיפול נעשה מוקדם ככל האפשר, כלומר לפני שהנזק הקוגניטיבי והמנטלי הוא בלתי הפיך.

המשמעות היא שכדי לטפל בדמנציה בהצלחה יש לפנות לנוירולוג, עדיף רופא מומחה בתחום הנוירולוגיה בקרב מבוגרים שמטפל בעיקר במחלות נוירו-דגנרטיביות. מומחה זה יאבחן את מצב המטופל, ייתן חוות דעת נוירולוגית ובמקרה הצורך יטפל בתסמינים השונים של המחלה, למשל באמצעות תרופות נוירו-פרמקולוגיות.

לכן, חשוב שאותו מומחה יהיה בעל השכלה, ניסיון וכן ידע מעשי בתחום הנוירולוגיה ובעיקר הנוירו-פרמקולוגיה. כמו כן, כדי להבטיח את הטיפול היעיל ביותר יש לפנות לנוירולוג שחבר בארגונים מקצועיים בתחום זה, למשל האיגוד הנוירולוגי הישראלי, American Academy of Neurology ועוד.

פרופסור רביי מרטין – נוירולוג בכיר ומומחה לדימנציה
ליצירת קשר: 03-6421345
http://neurologi.info