גסטרואנטרולוגיה היא תחום ברפואה הקונבנציונאלית, המתמחה במערכת העיכול ואיבריה. רוצים להבין את התחום טוב יותר? פשוט המשיכו לקרוא!
מהי גסטרואנטרולוגיה?
כאמור, מדובר בהתמחות באיברי מערכת העיכול, שהם: מעיים (המעי הגס והמעי הדק), תוספתן, קיבה וושט. כל אחד מאיברים אלו הינו רגיש מאוד וחשוב עד מאוד לתפקוד של הגוף בכלל ומערכת העיכול בפרט. הגסטרואנטרולוג הוא המומחה בתחום זה והוא הרופא, אשר מאבחן ומטפל במחלות הקשורות לאיברים אלו.
מחלות של השנים האחרונות
בשנים האחרונות התחום של גסטרואנטרולוגיה התחיל לפרוץ לתודעה. הסיבה לכך היא, שבשנים האחרונות התחילו להיכנס לתודעה מחלות מעיים כגון קרוהן וצליאק. מחלות כגון אלו תמיד היו, אך לא מספיק אובחנו וטופלו. כאמור, המודעות היום עלתה ויותר ויותר אנשים מאובחנים ומקבלים את הטיפול הדרוש להם לשמירה על אורח חיים תקין ובריא.
דרכי אבחון
מחלות דרכי העיכול, כמו כל מחלה אחרת, דורשות בראש ובראשונה אבחון. את האבחון הראשוני עושה הגסטרואנטרולוג באמצעות בדיקות שונות; החל מבדיקת דם, דרך גסטרוסקופיה ועד קולונוסקופיה. בדיקות אלו, עליהן נרחיב מיד, מאפשרות לגסטרואנטרולוג לאבחן את המטופל ולהתאים לו את הטיפול המתאים לו.
- גסטרוסקופיה: החדרת מצלמה באמצעות צינורית לתוך החלק העליון של מערכת העיכול דרך פיו של הנבדק: ושט, קיבה וחלקו העליון של התריסריון.
- קולונוסקופיה: החדרת מצלמה באמצעות צינורית דרך פי הטבעת של הנבדק לבדיקת המעי הגס.
פנייה לגסטרואנטרולוגיה
פנייה למומחה גסטרואנטרולוגיה היא באמצעות הפנייה מרופא המשפחה. הסיבות העיקריות לקבלת הפנייה זו הן:
- כאבי בטן חוזרים ובלתי מוסברים
- צרבות, הקאות ושלשולים כרוניים
- מחלות דלקתיות או חשד להן
- חשד לסרטן המעי הגס
- אנמיה
- מחלות דלקתיות
- בעיות בתפקודי הכבד
- זיהומים במערכת העיכול
טיפול
חלק מן הבעיות במערכת העיכול דורשות טיפול תרופתי, אך חלק נכבד מהן דורשות שינוי תזונתי בלבד. אם ניקח את מחלת הצליאק כדוגמה, הטיפול היחידי במחלה הוא הימנעות מוחלטת ממזונות, המכילים גלוטן. כמו כן, לעתים יש לשלב בין טיפול תרופתי לבין שינוי תזונתי.