כללי
פסיכותרפיה אינטגרטיבית מהי?
12 בינואר 2023
0

פסיכותרפיה אינטגרטיבית

בעשורים האחרונים עולם הטיפול בכלל, ועולם הפסיכותרפיה בפרט, עובר שינויים מרחיקי לכת. עד לפני מספר שנים עולם הפסיכותרפיה התאפיין בשימוש בשיטות טיפול מובחנות. כלומר, כאשר אדם אשר ביקש להיכנס לתהליך תרפויטי, הוא היה נדרש להחליט עוד קודם לטיפול איזה סוג טיפול הוא מבקש לעצמו – טיפול קוגנטיבי-התנהגותי, טיפול בשיטות פסיכואנטליות, טיפול בשיטת NLP טיפול בשיטת מיידנפולנס ועוד. המשמעות היא שמבקש הטיפול היה נדרש להחליט, ולמעשה לנחש, מהי שיטת הטיפול הנכונה עבורו ולהתחיל בטיפול.

התמורות בעולם הטיפול

לעומת זאת, בשנים האחרונות חלה תפנית בעולם הטיפול במחשבה על השימוש בשיטות הטיפול השונות. כחלק מתפנית זו התחזקה ההכרה בכך שאנשים המבקשים להיכנס לתהליך טיפולי מבקשים לטפל במגוון היבטים שונים בחייהם המתחברים אלו לאלו. בנוסף, התחזקה ההכרה בכך  שלכל אחת משיטות הטיפול הנפוצות המצויות בשימוש יש יתרונות שונים העשויים להיטיב עם מצבים שונים. כפועל יוצא, התחזקה ההבנה כי במצבים רבים הפונה לטיפול עשוי לצאת נשכר משילוב של שיטות הטיפול, אשר לכל אחת מהן הכוח לסייע בהיבטים אחרים הדורשים טיפול ועבודה. כיום, ההכרה בצורך לאחד בין שיטות טיפול שונות ושימוש בשיטות טיפול מגוונות במסגרת של הליך טיפולי היא הבנה המצויה בליבת השיח הטיפולי והיא הולכת ומתחזקת בקרב מטפלים.

 

 

נעמה  חייט – פסיכותרפיה אינטגרטיבית

לפרטים נוספים מלא/י את הטופס ונחזור בייעוץ אדיב ומקצועי:




השילוב בין שיטות הטיפול

השילוב בין שיטות הטיפול השונות מבוסס על אקלקטיות של שיטות הטיפול השונות. פסיכותרפיה אינטגרטיבית מבוססת למעשה על שילוב של שיטות טיפול שונות כאשר כל אחת מהווה כלי המשפיע באופן שונה ובמידה שונה על צרכים ורצונות שונים. על מנת להבין מהו הכלי הטיפולי המתאים והטוב ביותר למטופל, על המטפל והמטופל לצאת יחד למסע משותף במסגרתו ינסו לחדד מהם הקשיים והצרכים השונים ובאילו נקודות נכון לגעת ולהעמיק במהלך הטיפול. המסע הזה בין המטופל והמטפל הוא מסע במסגרתו בוחנים השניים ביחד אילו שיטות טיפול הן שיטות הטיפול המתאימות להן ביותר ומה ההשפעות שלהן. על המטפל האינטגרטיבי לוודא כי הוא תופר "חליפה טיפולית" המותאמת באופן סובייקטיבי לאדם הניצב מולו.

כלי הטיפול השונים

כאמור גישת הפסיכותרפיה האינטגרטיבית מבוססת על ההבנה כי לבעיות שונות ישנם גורמים משותפים, וכי נכון לטפל באותם הגורמים על מנת לטפל באותן נקודות הדורשות טיפול. הטיפול בפסיכותרפיה אינטגרטיבית הוא טיפול הדורש מהמטפל לעירנות מוגברת ולתשומת לב יתירה לצרכים של המטופל. המטפל, בשותפות עם המטופל, נדרש להקשיב, להעמיק ולחקור יחד עם המטופל אחר הצרכים השונים ברבדים השונים – פסיכולוגי, גופני ורוחני – המשפיעים על אורחות חייו.

נקודת המפתח – הקשר האישי

המפתח לטיפול פסיכותרפי אינטגרטיבי מוצלח הוא הקשר בין המטופל והמטפל והיחס האישי שהמטפל נותן למטופל. הטיפול האינטגרטיבי דורש הקשבה עמוקה של המטפל, תוך מתן תשומת לב לרבדים גלויים וסמויים, מילוליים ובלתי מילוליים, העולים במהלך המפגש עם המטופל. על המטפל להיות ער לחוויות השונות שמעלה המטופל ולהיבטים הרגשיים, הקוגניטיביים, הסומאטיים, המשפחתיים והתרבותיים שמציף המטופל במהלך המפגש. מתוך הניתוח את הרבדים הללו נדרש המטפל להשתמש בתבונתו ולהתאים את טכניקות ההתערבות השונות למטופל, והכל לשם חיזוק תהליך הטיפול וההבראה של המטופל.

במסגרת הטיפול האינטגרטיבי נדרש המטפל להיות גמיש באופן מספק עבור כל מטופל, וכן לעשות לרתום את הידע והניסיון שלו בכלים הטיפוליים השונים אותם הוא מוצא לנכון להפעיל במסגרת אותו התהליך.  לפיכך, ישנה חשיבות גבוהה לניסיון של המטפל בטיפול אינטגרטיבי, לניסיון חייו המצטבר בטיפול בכלל, לחוויות אותן עבר במהלך חייו, ולהתמודדויות שחווה בעבר. כמו כן, ישנה חשיבות רבה למטפל אשר נושא עמו ידע רחב במגוון תחומים, אשר עשוי למקד את הטיפול, את ניתוח הבעיות ואת כלי הטיפול המתאימים.

נעמה חייט – פסיכותרפיה אינטגרטיבית.
נעמה חייט עו"ס ופסיכותרפיסטית,
תחומי התמחות: נכויות ומחלות כרוניות. תמיכה במטפל עיקרי. אבל ואובדן. בריאות הנפש: דיכאון, חרדה ופוסט טרואמה. אתם לא חייבים לעבור את זה לבד. אני כאן בשבילכם
!
אני מטפלת באדם ולא בבעיה, ובאופן דומה כפי שאדם מביא עימו מגוון חוויות, אמונות, תפיסות, מנגנוני הגנה והתמודדות; כך גם הטיפול מגוון ומותאם באופן אישי.
https://www.naamahayat.info/ 052-2312255
brinana@bgu.ac.il