כללי
פסיכולוגיה חינוכית קלינית והתפתחותית
20 באוגוסט 2015
0

פסיכולוגיה חינוכית קלינית באה לתת מענה לבעיות בתחום ההתנהגות, הפרעות קשב וריכוז, טיפול בטראומות, קשיים התפתחותיים ועוד. הפסיכולוגיה החינוכית רואה את הפרט בתוך המערכת, בוחנת את המסגרות שלו וכיצד אלו משפיעות עליו ובאה לתת לו מענה בהתייחס אליו ואל המערכות שסביבו. תחומי העיסוק בפסיכולוגיה חינוכית מגוונים. פנינו אל עדנה מן, פסיכולוגית חינוכית קלינית ושמענו ממנה על תחומי העיסוק ודרכי הטיפול הקיימים היום.

השיטות שהפסיכולוגית מביאה איתה חשובות מאד לתהליך וכשיש בידה מגוון רחב של שיטות.

תחומי העיסוק של הפסיכולוגיה החינוכית

הפסיכולוגיה החינוכית קלינית והתפתחותית באה לתת מענה לילדים ולמבוגרים במגוון תחומים ובהם:

הפרעות קשב וריכוז – כולנו יודעים כי היום תופעת הפרעות קשב וריכוז גדולה מאד וילדים אשר סובלים ממנה זקוקים לעזרה כשזו מגיעה לא רק בצורה של תרופות אלא גם בטיפול מעמיק (כאשר לעתים קרובות גם ההורים נזקקים לתמיכה ועזרה).

בעיות התפתחותיות – ישנן בעיות התפתחותיות בתחום הפיזיולוגי ובתחום הרגשי. לעתים, עיכוב בהתפתחות הפיזיולוגי מביאה גם לבעיות רגשיות שונות וכאן זה המקום לקבל עזרה ולתמוך בילד באמצעות פסיכולוגיה. במקרים של התעכבות התפתחותית רגשית וילדים אשר נמצאים על קשת האוטיסטית, יש צורך בתמיכה ייחודית על ידי פסיכולוג עם התמחות בתחום.

טיפול בחרדות – לצערנו ילדים רבים חווים חרדה במהלך היום יום. המקור לחרדה יכול להיות ברור ומוכר, אך הוא יכול להיות גם נסתר כשההורים והמחנכים לא מבינים אותו אך מודעים לכך שהחרדה קיימת. הפסיכולוגיה יכולה לתת את המענה לטיפול בחרדות, לסייע לילד ולסביבתו להתמודד איתן ולהתגבר עליהן.

עדנה מן – פסיכולוגיה חינוכית קלינית והתפתחותית
מלאו פרטיכם בטופס ונחזור אליכם בהקדם!  





קשיים בויסות – קשיים בויסות החושי משפיעים על התנהלות היום יום של הילד ועל הסביבה שלו. הקושי בא לידי ביטוי בהתנהגות של הילד, יכולת לעשות פעולות חדשות, בתזונה של הילד ועוד. הפסיכולוגיה יכולה לסייע לילד ולמשפחתו להתמודד היטב עם הקושי, להכיר בו ולהפחית את ההשפעה שלו על היום יום.

הדרכות הורים ומחנכים – הפסיכולוגיה החינוכית קלינית והתפתחותית באה לתת מענה בתחום החינוך כולו ולכן אפשר לראות שהיא עוסקת גם בהדרכה של הורים ושל צוותים חינוכיים מתוך מטרה ליצור את הסביבה החינוכית הטובה ביותר דרך כלים שניתנים לעוסקים בדבר.

בחירת פסיכולוגית לטיפול

טיפול בילדים הוא תחום עדין מאד שדורש מקצוענות וניסיון. הבחירה של הפסיכולוגית המתאימה לטיפול צריכה להתחשב בילד, בצרכים שלו, במשפחה, בסביבה החינוכית ובפסיכולוגית והשיטות שהיא יכולה להביא איתה לטיפול. השיטות שהפסיכולוגית מביאה איתה חשובות מאד לתהליך וכשיש בידה מגוון רחב של שיטות היא יכולה להתאים את הנכונה ביותר לכל ילד. בין השיטות שאפשר לצפות שהפסיכולוגית תשתמש בהן:

טיפול באמצעות משחק – ילדים נדרשים להיפתח בעת הטיפול אך שלא כמו מבוגרים שלרוב מגיעים מרצונם החופשי לטיפול ומראים נכונות לעשות מאמצים במהלכו, הילדים לא תמיד מבינים את המהות של הטיפול (הדבר תלוי כמובן גם בגיל שלהם) ואחת הצורות לטפל בהם היא דרך משחק שהוא כלי שעומד לרשות הפסיכולוגית.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי – טיפול שמסייע למטופל להבין את המציאות שמולו וגורם לו לשינוי בתפיסת המציאות. הטיפול נעשה מתוך למידה ותרגול כשהוא מתבסס על מודל ההתניה הסמויה. טיפול זה מתאים במיוחד לילדים שמתמודדים עם חרדות, דיכאונות ועוד.

טיפול משפחתי – טיפול בילד הוא לא תמיד מספיק כדי לתמוך בו ולכן חשוב מאד לבחון את הטיפול המשפחתי וההתייחסות לכל אחד במשפחה כשהמטרה היא לטפל בבעיה בלי לנתק אותה מהסביבה.

דמיון מודרך – הדמיון המודרך מאפשר לילד לאמץ דפוסי מחשבה חדשים, לראות את העולם שלו בדרך חדשה וכל זה בסביבה בטוחה עבורו. כמובן, השיטה מתאימה לחלק מהילדים ומגילאים מסוימים ועם זאת היא יכולה להיות יעילה מאד וכלי בטוח לילד.

הדרכת הורים – לעתים כשיש לילד בעיה הטיפול יתבצע דרך ההורים ולא באופן ישיר מול הפסיכולוגית.

חשוב מאד שלפסיכולוגית יהיו מגוון כלים כדי לבחור את הטיפול הטוב ביותר עבור הפרט ומשפחתו, שיהיה לה ניסיון רב בתחום וכמובן עליה להיות מקצועית בילדים ובכל אחד מהטיפולים שבו היא עוסקת.

באדיבות עדנה מן – פסיכולוגית חינוכית קלינית
כתובת: נחל זוהר 17 מודיעין
טלפון: 9704466–08 , 052-9709609

 

עדנה מן – פסיכולוגיה חינוכית קלינית והתפתחותית

מלאו פרטיכם בטופס ונחזור אליכם בהקדם!

שם

טלפון

דואר אלקטרוני