עין עצלה היא פגיעה במערכת הראייה, פגיעה שגורמת להעברת מידע של תמונה שאינה ברורה במקום תמונה חדה. המוח מקבל במקרה זה תמונה שהוא לא יכול לפרש אותה או לא יכול לפרש אותה נכון ואז ישנה פגיעה גם בתרגום האותות. מערכת הראייה היא מערכת אשר מתחילה את התפתחותה עם הלידה.
תינוק בין יומו אינו רואה בבירור והוא יכול לראות לטווח קצר מאד (הערכה היא טווח של כ-20 ס"מ). לאורך הימים והחודשים הראשונים מתפתחת מערכת הראיה וקורים שני דברים מקבילים. התינוק יכול לראות למרחק רב יותר והראיה שלו הופכת למפוקסת, כלומר ממוקדת יותר.
מה יכול לגרום למצב של עין עצלה
ישנם כמה דברים שיכולים להוביל אל תופעת עין עצלה כאשר לפעמים היא קורית רק בעין אחת ולא בשתי העיניים. אחת הסיבות שיכולות לגרום להפרעה היא מולדת. במקרים אלו התינוק יגדל להיות ילד או מבוגר שזקוק למשקפיים כדי לראות כראוי. סיבה נוספת להיווצרות עין עצלה קשורה בהתפתחות מערכת הראיה כאשר התינוק לא נחשף אל הגירויים המתאימים כדי לפתח אותה כראוי. העזרים שמשמשים את התינוקות הם מובייל שעוזר ליצור את התיאום בין שתי העיניים ותמונות שונות שמגרות את התינוקות למקד את הראיה שלהם.
מצב נוסף אשר יכול לגרום למצב של עין עצלה הוא קטרקט בעין. מדובר במצב נדיר אצל תינוקות אך קיים. קטרקט מולד מתבטא בעכירות של העדשה הפנימית של העין, מה שלא מאפשר לתינוק לפתח את מערכת הראיה שלו היות שהוא לא יכול לראות פיזית בצורה תקינה.
פרופ' צבי פרידמן – מומחה לרפואת עינייםמומחה לרפואת עיניים, עין עצלה אצל ילדים, ליצירת קשר, ייעוץ ואבחון השאירו פרטים:
כיצד מטפלים במצבים של עין עצלה
המטרה של טיפול בעין עצלה היא לגרום לילד להשתמש בעין שלא מתפקדת כראוי או שחלשה יותר. לכן, האפשרויות של הטיפול הן:
רטייה – את הרטייה שמים על העין החזקה כשהמטרה היא לגרום לילד להשתמש בעין החלשה שלו, לפתח את השרירים שלה כדי לפתח א הראייה ולחזק אותה. היתרון של שיטה זו נעוץ ביעילות שלה, מדובר בשיטה פשוטה יחסית, ללא התערבות בעין עצמה שהתוצאות שלה טובות מאד. החיסרון של השיטה הוא חוסר שיתוף הפעולה מצד הילדים שלא פעם מורידים את הרטייה שלהם וכך הם פוגעים בהצלחה של הטיפול.
טיפול בטיפות – טיפול בטיפות נועד לטשטש מעט את הראייה של העין החזקה בעזרת טיפות ולגרום לעין העצלה להתחזק. היתרונות של הטיפול הם יעילות גבוהה של הטיפול ושיתוף פעולה גבוה מצד הילד. הילד לא יכול להוריד את הטיפות או להסיר אותן, מדובר בטיפה פעם או פעמיים ביום בעין החזקה וכך חיזוק של העין החלשה יותר, העצלה. החסרונות של טיפול זה הוא ההתאמה שלו רק למקרים קלים של עין עצלה.
ניתוח – ניתוח מתבצע בקרב תינוקות במצבים של קטרקט מולד ולא כדי לטפל במקרים שאפשר לטפל בהם באמצעות רטייה או טיפות. הניתוח יתבצע כאשר אין מוצא אחר לטיפול וכשישנה בעיה מולדת שמפריעה לראיה.
טיפול בעין עצלה
מערכת הראייה היא מערכת שיש לערוך מעקב עליה מרגע הלידה ולאורך הילדות. אפשר לראות נקודות ציון של בדיקה עם הלידה, בטיפת חלב (לרוב מתבצעת לפחות בדיקה אחת עד לגיל שנה ואם היא לא נעשית ביוזמת טיפת חלב מומלץ ליזום את הבדיקה) ובכניסה לבית הספר, אך מעקב זה לא תמיד מספיק. כל הורה שחש כי התינוק שלו או שילדו מפתח בעיות ראייה או עין עצלה, צריך לפנות אל רופא עיניים לבחון את המצב. יש לזכור כי טיפול מוקדם יכול לסייע לעין עצלה ולהעלים אותה לחלוטין.
פרופ' צבי פרידמן – מומחה לרפואת עיניים
מומחה לרפואת עיניים, עין עצלה אצל ילדים, ליצירת קשר, ייעוץ ואבחון השאירו פרטים:
פרופ' צבי פרידמן