על פי נתונים, בין 650 ל700 ישראלים מאובחנים בכל שנה כחולים בסרטן הקיבה. רק שליש מגעים לניתוח כמחלה נתיחה קיימת אפשרות לטפל במחלה ולהחלים ממנה, אך יחד עם זאת, מכיוון שאין סימפטומים מקדימים אשר מעידים על התפרצות המחלה, גילוי המחלה מתבצע ברוב המקרים בשלביה המאוחרים. סרטן הקיבה מהווה את הסרטן החמישי ברמת השכיחות שלו בעולם והשלישי כגורם לתמותה.
מודעות לסימפטומים של המחלה עליהם נמנים: עייפות כתוצאה מאנמיה, כאבים באזור רום הבטן, אובדת תחושת התיאבון ובחילות ועוד.. ופנייה לרופא, לצורך אבחון הסיבה לסימפטומים, תהווה כדרך לאבחון המחלה בשלבים הנחשבים ליחסית מוקדמים בהתפתחות המחלה. הליך אבחון המחלה מתבסס על בדיקת גסטרוסקופיה, כאשר במהלך הבדיקה, מוחדרת מצלמה מזערית לקיבה ומתבצעת נטילה של ביופסיה מרירית הקיבה.
ד"ר סלבה ברד – מומחי לניתוחי ושט וקיבהליצירת קשר עם השאירו פרטים:
סרטן קיבה – הסוגים השונים
קיימים סוגים שונים של סרטן קיבה, כאשר, לצורך תכנון ההליך הטיפולי המתאים, חשוב תחילה לאבחן באיזה סוג של סרטן מדובר:
- אדנוקרציונומה – מרבית מקרי סרטן הקיבה הם מסוג זה. מקור סרטן מסוג זה הוא בשכבה הרירית של הקיבה.
- לימפומה – מקורו של הגידול הינו בבלוטת הלימפה בקיבה והוא נחשב לנדיר.
- סרקומות של רקמות רכות – מקור הגידולים או ברקמות הרכות של הקיבה.
- קרצינואיד – מקור גידול זה הוא בתאים אשר אחראים על הפרשת הורמונים בקיבה – נחשב לנדיר מאוד.
שלבי התפשטות המחלה
ההגדרה של סרטן הקיבה מבוססת על 2 פרמטרים עיקריים: הסוג ההיסטולוגי ושלב המחלה.
את שלב התפתחות המחלה (מידת הפיזור שלו), נהוג לחלק בצורה הבאה:
- שלב 1: הסרטן מאותר בשכבה פנימית של דופן הקיבה או התפשט לבין 1-2 של בלוטות לימפה.
- שלב 2: התאים הסרטניים עברו מהשכבה הפנימית אל שכבות נוספות ויתכן כי התפשט לבין 1 עד 6 בלוטות לימפה, אך הגידול עדיין מוגדר כמקומי בלבד.
- שלב 3: הגידול הסרטני חדר את דופן הקיבה והגיע לבלוטות לימפה סמוכות ולעיתים גם התפשט לאיברים נוספים.
- שלב 4: הגידול יצר גרורות והתפשט אל איברים אחרים ומרוחקים מהקיבה כמו הריאות.
טיפול בסרטן הקיבה
הטיפול בסרטן הקיבה מתבסס ברוב המקרים שילוב בין ניתוחי קיבה לבין טיפולי כימותרפיה או רדיותרפיה. קביעת ההליך הטיפולי תהיה תלויה בפרמטרים כגון: גודל הגידול וחדירתו לדופן הקיבה, מידת הפיזור שלו, גיל המטופל ומצבו הבריאותי. ההחלטה על סוג הטיפול או על השילוב בין מספר סוגי טיפולים תהיה של הרופא אונקולוג והמנתח שלו, כאשר במקרים רבים, המטופל יהיה שותף להחלטה לגבי סוג הטיפול הנבחר.
סוגי הניתוחים
ניתוחי קיבה מהווים כאמור את אחת הפעולות המרכזיות בהליך הטיפול בסרטן הקיבה, כאשר קיימים מספר סוגי ניתוחים אפשריים:
- ניתוח להסרת כל הקיבה – ניתוח זה יתבצע במקרים בהם הגידול הסרטני יהיה ממוקם במרכז הקיבה או בחלקו העליון. בסיום הליך זה, המנתח יוצר סוג של תחליף קטן לקיבה באמצעות חיבור חלקה התחתון של הוושט למעי הדק.
חשוב לציין, שבניתוח מהסוג הזה, מוסרות גם בלוטות הלימפה הממוקמות בסמיכות לקיבה. - ניתוח להסרת חלק מקיבה – במקרים בהם הגידול הוא קטן או שהוא ממוקם בחלק התחתון של הקיבה, ניתן יהיה לבצע כריתה חלקית של הקיבה ובאמצעות תפירה של התריסריון ליצור בסופו של דבר קיבה קטנה יותר.
- ניתוח לפרוסקופיה – ניתוח לפרוסקופיה יכול להיות יעיל הן לכריתת הקיבה כולה והן להסרת חלק ממנה. ניתוח זה יכול להיות מבוצע באמצעות יצירת מספר חתכים קטנים בבטן והחדרת הלפרוסקופ דרכם – ניתוחים לפרוסקופיים מאפשרים לשמור על האנטומיה הטבעית של מערכת העיכול בהליך כריתה חלקית של הקיבה.
כאמור, אבחון מוקדם של המחלה וקבלת הטיפולים המתאימים, יכולים להוביל להחלמה.
ד"ר סלבה ברד – כירורג מומחה לניתוחי ושט וקיבה
כתובת אתר: https://drbardslava.com/
טלפון: 072-3307944