ניתוחים בריאטריים ( ניתוחי השמנה, "קיצור קיבה" בלשון העם) הוכיחו את עצמן כטיפול הכי טוב בהשמנת יתר חולנית ולא פחות חשוב במחלות נלוות לבעית ההשמנה.
אז עברתם ניתוחים בריאטרים למיניהם כגון טבעת או שרוול אבל חזרתם למשקלכם הקודם? כדאי שתדעו שעומדת לרשותכם אפשרות לניתוח בריאטרי חוזר גם אם עברתם את הניתוח לפני שנים רבות או יחסית לאחרונה, כלומר לפני 5 שנים או פחות. למעשה, ניתוחים בריאטרים חוזרים אינם הוכחה לכשלונם הרפואי של ניתוחי "קיצור קיבה" ראשונים. הם ההוכחה שהניתוח בעצמו לא מספיק ונדרש שנוי בהרגלי האכילה ואורך החיים לאחר ביצועם.
למי מתאים ניתוח בריאטרי חוזר?
ניתוח בריאטרי חוזר מתאים למטופלים שעברו ניתוחים בריאטרים בעבר הקרוב והרחוק, אבל חזרו למשקלם הקודם ואף הוסיפו לו קילוגרמים נוספים או מטופלים עם מחלות נלוות ללא שליטה למרות ניתוח קודם. למעשה, פחות חשוב איזה סוג ניתוח היה הניתוח הבריאטרי הראשון (טבעת, שרוול וכו') אלא עצם קיומו, או יותר נכון : עצם כשלונו לרוב בשל העדר שנוי מהותי בהרגלי האכילה ואורך החיים שהביאו מלכתחילה לצורך בניתוח בריאטרי.
מה כולל ניתוח בריאטרי חוזר?
ניתוח בריאטרי חוזר (בדרך כלל מעקף קיבה או "מיני" מעקף) "משדרג" את הניתוח הראשון בשני מובנים רפואיים:
- הוא מגביל היכולת לאכול מבחינה כמותית
- הוא כולל הוספת מנגנון של תת-ספיגה (להפחתת ספיגתם של שומנים ופחמימות.) שמאפשר לרדת במשקל.
ומה הם אחוזי ההצלחה?
לכן מקובל לומר שבניתוח בריאטרי ראשון יש כ-90%-80% (תלוי בסוג הניתוח ושינוי באורך החיים של המטופל) והצלחה ובניתוח בריאטרי חוזר רק כ- 65%-70%.
מצד שני – בניתוח בריאטרי חוזר סיכויי ההצלחה עולים הודות ל"שידרוג" הניתוח : עקיפת הקיבה והוספת מרכיב לירידה בספיגת המזון שמקלים על הירידה במשקל, הן מבחינה כמותית והן מבחינה פיזיולוגית. אבל כדי ליהנות מהחידושים של הניתוח החוזר עליכם לשנות את הרגלי האכילה ובמילים אחרות : זה תלוי בכם ואך ורק בכם כי מבחינה רפואית אין דבר שמונע מכם לרזות.
כמו כול ניתוח חוזר גם ניתוח בריאטרי חוזר כולל גם הפרדת הידבקויות בחלל הבטן כתוצאה מהניתוח הראשון.
זאת הסיבה בניתוח בריאטרי חוזר יש יותר סיכון לסיבוכים בזמן ואחרי הניתוח.
מה כולל תהליך ההכנה לניתוח בריאטרי חוזר?
תהליך ההכנה לניתוח בריאטרי חוזר דומה לזה של ניתוח בריאטרי ראשון וכולל בדיקות דם, בדיקות הדמיה, פגישות עם דיאטנית, פגישה עם פסיכולוג והתייצבות בפני ועדה בריאטרית. עם זאת, תהליך ההכנה לניתוח בריאטרי חוזר נחשב לקפדני יותר מסיבה אחת : לרוב כשלונו של הניתוח הבריאטרי הראשון תלוי במאפיינים אישיים של המנותח, בעיקר חוסר נכונותו או יכולתו לשנות את הרגלי האכילה שלו. לכן בניתוח בריאטרי חוזר לעיתים שמים דגש על הצד המנטלי (באמצעות פסיכולוגים ודיאטנים) ולא רק הרפואי.
החלמה אחרי הניתוח הבריאטרי החוזר
תהליך ההחלמה אחרי ניתוח בריאטרי חוזר זהה לתהליך ההחלמה לאחר ניתוח ראשון. עם זאת, ניתוח בריאטרי חוזר הוא כאמור מורכב יותר רפואית וטכנית ולכן תיתכן החלמה ממושכת יותר.
ומה עם ניתוח בריאטרי שלישי?
ניתן לבצע גם ניתוח בריאטרי שלישי. אמנם צריך לקחת בחשבון מספר דברים:
1.סיכויי הצלחה יורדים יחסית לניתוח ראשוני/חוזר אבל עדיין טובים יותר מניסיומות טיפול שמרני
- הניתוח יותר מורכב מבחינה כירורגית וסיכון לסיבוכים גבוה יותר.
- סיכויים לעבור לניתוח "פתוח" גם גבוהים יותר.
ד"ר שמולבסקי מבצע את רוב הניתוחים בכירורגיה כללית וכירורגיה אונקולוגית (ניתוחי קיבה, מעיים, כבד, לבלב, טחול) ומנהל שרות כירורגיה הפטו-ביליארית ובריאטרית במחלקה כירורגית בית חולים מאיר, מוביל תחום כירורגיה של השמנה ומנתח בריאטרי במרכז הבריאטרי הרצלייה מדיקל סנטר.
http://www.dr-shmulevsky.co.il/
לזימון תורים: 072-2160898
נייד: 052-9126906
pshmulevsky@yahoo.com