מיחזור הוא תהליך בו מוצרים שאינם בשימוש ומוגדרים כפסולת הופכים לחומרי גלם שניתן ליצור מהם מוצרים חדשים. תהליך המיחזור מסייע לשמירה על איכות הסביבה משתי בחינות. ראשית, התהליך יוצר שימוש חוזר במוצרים שבלעדיו היו מגיעים להטמנה. ושנית, הוא מונע הפקה של גומרי גלם חדשים המנצלים ומכלים משאבי טבע. למרבית החומרים התעשייתיים לוקח זמן רב להתכלות, לפחית שתייה יקח בין 200 ל500 שנים, ולבקבוק שתייה כמה מאות שנים בהתאם לסוג הפלסטיק. ריבוי הפסולת שאינה מתכלה יוצרת בעיות רבות, הפסולת שאינה מתכלה מוטמנת באתרי הטמנה הפולטים גזים רעילים לאטמוספרה. אתרי הטמנה לא חוקיים עלולים גם לזהם את מי התהום ולפגוע במאגרי מי השתייה המקומיים. בתהליך ההתפרקות של הפלסטיק, החומר מתפורר והופך לפתיתי פלסטיק הנקראים מיקרופלסטיק, חלקיקים אלה מגיעים לאדמה ולמקורות השתייה שלנו, וגם למזון שלנו דרך בעלי חיים הצורכים את החלקיקים הללו.
גם לאפשרות של שריפת הפסולת יש השלכות שליליות מאחר ושריפה של פלסטיק משחררת חומרים רעילים לאוויר שעלולים ליצור בעיות רפואיות עבור אלה הנושמים אותם.
תהליך המיחזור מציע חיים שניים לאותם מוצרים, כך שיוכלו לשמש אותנו במקום להפוך למפגע סביבתי. כאשר המוצרים השונים עוברים תהליך של מחזור, הם הופכים למוצרים חדשים. בקבוקי פלסטיק ממוחזרים למשל, משומשים לייצור שטיחים, מעילי פליז, חולצות, קרטוני ביצים, סלסלות פירות, עטים ואף בקבוקים חדשים.
בקבוקי | קווי איסוף בקבוקים למחזור עפ"י חוק הפיקדון
לפרטים נוספים מלא/י את הטופס ונחזור בייעוץ אדיב ומקצועי:
מיחזור בישראל
לפי נתונים מהמשרד להגנת הסביבה, הציבור והמשק הישראלי מייצרים כ5.3 מיליון טונות פסולת בשנה, וישנה עלייה של כ 1.8% בשנה בכמות הפסולת המיוצרת. אחוזי המיחזור בישראל עומדים על כ24% מכלל הפסולת הנוצרת.
מאחר ו41% מנפח הפסולת הוא ממוצרי פלסטיק, למחזור בקבוקי פלסטיק יש משמעות עצומה לצמצום כמות הפסולת המוטמנת. ישנם כמיליארד ו750 מיליון מיכלי שתייה הנצרכים ומושלכים מידי שנה בישראל.
זה מספר עשורים בהם נעשה איסוף פסולת למחזור בישראל, והתהליך הולך ומשתכלל. ישנה התייחסות ספציפית בחוק למיחזור של בקבוקי שתייה, בדמות דמי פיקדון. למעשה, הלקוח משלם עלות נוספת על כל בקבוק שתייה שהוא קונה הנקראת פיקדון, אותה הוא מקבל בחזרה כאשר הוא מוסר את הבקבוק למיחזור. מטרת הפיקדון הוא לעודד את הצרכנים לעשות את המאמץ הכרוך בלשלוח את הבקבוקים למחזור ולא להשליכם לפח האשפה.
כיצד ניתן למחזר?
בעבר, חוק הפיקדון חל על בקבוקים המכילים חצי ליטר נוזל או פחות בלבד. בסוף שנת 2021 הועברה הרחבה לחוק הפיקדון כך שיכלול גם בקבוקי משקה גדולים. כתוצאה מכך, מכליות המיחזור של תאגיד המיחזור אל"ה שהיו מוצבות ברחבי הארץ נעקרו ממקומם.
מטרת התיקון לחוק הפיקדון היא להעלות את אחוז הפסולת המועברת למיחזור ושמירה על הסביבה ועל כדור הארץ. יחד עם זאת, החוק מטיל אחריות רבה על בתי העסק ועל הצרכנים ועלול להוות נטל כלכלי ומשאבי. הצרכנים משלמים סכום גבוה יותר עבור כל מוצר, ובאחריותם להחזיר את המוצר על מנת שיקבלו את כספם בחזרה. בתי העסק אחראים על קבלת המיכלים הריקים, הבחנה בין מוצרים החייבים בהחזר פיקדון ואלה שלא והשבת דמי הפיקדון לצרכן – גם במידה והמוצר לא נרכש בבית העסק. בנוסף לכך, בתי העסק צריכים לספק אחסון הולם למיכלים כך שלא יפגמו על מנת שיקבלו בעצמם בחזרה את דמי הפיקדון כאשר ימסרו אותם למחזור.
ישנן מספר אפשרויות דרכן ניתן לשלוח למיחזור בקבוקים משומשים. חברת "בקבוקי" מפעילה קווי איסוף לבקבוקים. כלומר, משאיות שמגיעות עד לבית הלקוח ואוספות את הבקבוקים למיחזור בתמורה לתשלום מזומן. חברת בקבוקי מגיעה לבתי עסק, מועדונים, בנייני משרדים, חנויות ואף בתים פרטיים במידה ויש מעל 800 פריטים למיחזור. אזורי האיסוף של החברה כוללים את הערים תל אביב, גבעתיים, רמת גן והרצליה. קווי האיסוף של בקבוקי מציעים פתרון פשוט יעיל וחסכוני למסירת בקבוקים למיחזור, ומסייעים לשמור על ישראל נקייה וירוקה.
"בקבוקי"
קווי איסוף בקבוקים למחזור עפ"י חוק הפיקדון מבתי עסק, מועדונים, חנויות, לקוחות פרטיים ומבית הלקוח במידה ויש 800 בקבוקים ומעלה.
מוכר ע"י תאגיד אל"ה והמשרד לאיכות הסביבה.
https://www.michzur-bakbokim.info/
תעזרו לנו לשמור על הארץ ירוקה. בואו למחזר, אזורי איסוף: תל אביב, גבעתיים, רמת גן, הרצליה