אין-אונות הנקראת גם "אימפוטנציה", היא מצב של חוסר בתפקוד המיני אשר בא לידי ביטוי בקושי להגיע לזקפה או לשמור עליה לאורך המגע המיני. אין-אונות אינה חייבת להיות גזירה שיש להשלים איתה וניתן לטפל בה, אך על מנת לעשות זאת יש להגיע לרופא מומחה בתחום, לשתף אותו בפרטי הבעיה (הרופא ראה ושמע על מקרים רבים של אין-אונות ולכן עליכם להרגיש פתוחים איתו), לפנות לבדיקות השונות עליהן ממליץ הרופא ובהתאם לתוצאות לקבל את הטיפול הנכון ביותר לכם.
סובלים מאין-אונות? יש מה לעשות!
אבחון של אין-אונות מתבצע על ידי רופא מומחה בתחום כאשר השלב הראשון באבחון הוא השיחה הראשונית בה מתאר המטופל לרופא את הבעיה. שיחה זו, בה יורדים לפרטי הבעיה, הינה אינטימית וחשובה על מנת לסייע ככל הניתן באבחון נכון של מקור הבעיה. שאלות שיכולות להשאל, למשל, הן באיזה מצב קיים קושי בזקפה, האם היא עקבית לאורך זמן ובמצבים משתנים, האם קיימת זקפת בוקר, האם הזקפה מופיעה בעת אוננות ועוד. לפי הצורך, הרופא ישלח את המטופל לבדיקות, כמו בדיקות דם (למשל בדיקת מצב הורמונים שונים בגוף), בדיקות שתן, בדיקת זיקפה לילית ועוד. התשובות הכנות לשאלות השונות יחד עם תוצאות הבדיקות יכולות לקבוע את דרך הטיפול הנכונה ביותר עבור המטופל.
גורמים לאין אונות
אין-אונות יכולה להיות תוצאה של גורמים רבים ובעוד שבעבר נהוג היה לחשוב כי מדובר בבעיה פסיכולוגית בלבד, היום ניתן למצוא את הגורמים הפיזיולוגיים המובילים לכך כשבניהם יכולים להיות:
- פגיעות עצביות – פגיעות עצביות יכולות להשפיע על מערכות שונות של הגוף ובמקרה של אין אונות חשוב לספר לרופא על הרקע הרפואי שלכם (למשל חבלות או מחלות בגב תחתון), גם אם אינכם בטוחים שקיים קשר ספציפי לתופעה.
- עישון, אלכוהול וסמים – שלושת הגורמים הללו ידועים כפוגעים במערכות שונות של הגוף כאשר אחת מהן היא מערכת המין והעלאת הסבירות לאין-אונות.
- בעיות הורמונליות – אנשים רבים לא יודעים כי יש להם בעיה הורמונלית (למשל רמת טסטוסטרון נמוכה, הפרעה משמעותית במשק בלוטת התריס) היכולה להיות קשורה לאין-אונות. דווקא הדרך לבירור אין-האונות תביא לגילוי הבעיה ההורמונלית הבסיסית.
- סוכרת – גורם אפשרי חשוב וידוע לאין-אונות. במקרה כזה חשוב לשתף את הרופא בדבר קיום מחלת הסוכרת, דרכי הטיפול בה והאם המטופל בערכים מאוזנים.
- טרשת עורקים – שם כללי למחלות שיש להן קשר לפתולוגיה מתפתחת בדופן העורק, התקשחות ועיבוי שלו, תוך כדי הצרת קוטרו והפרעה בזרימת הדם, עד כדי חסימה מוחלטת. חסימה זו של העורקים בתהליך הטרשת עלולה בהחלט לגרום, בין היתר, לאין-אונות.
- פתולוגיות באזור האגן – ניתוחים, קרינה מייננת ואירועי חבלה באגן יכולים להוביל לאין-אונות. גם במקרה הזה יש לספר לרופא את ההיסטוריה הרפואית שלכם באופן מדוייק, על מנת שיוכל להמליץ על טיפול באימפוטנציה הנכון עבורכם.
כאמור, עלולות להיות גם הפרעות פסיכולוגיות שונות – הפרעות אלו יכולות להיות קלות יחסית ונקודתיות ועד לפתולוגיות משמעותיות יותר המצריכות טיפול תרופתי.
ד"ר דב אנגלשטיין – מומחה לאורולוגיה ואין אונותמומחה באורולוגיה אונקולוגית, ליצירת קשר, ייעוץ ואבחון השאירו פרטים:
הבירור והטיפול באין-אונות
הטיפול באין-אונות יכול להיות פשוט יחסית ויכול להיות מורכב ומשולב. כיוון שהגורמים לאין-אונות יכולים להיות שונים, כך גם הטיפולים צריכים להיות מתאימים למצבו המסויים של המטופל עצמו. בהתאם לסיפור המקרה של המטופל, ועל פי הסיבות האפשריות לבעיה כנ"ל, המומחה עשוי להפנות המטופל לבדיקות עזר, על מנת לאשש או לשלול גורמים מסויימים בבסיס אין-האונות. . ההמלצות לטיפול כזה או אחר, פשוט או מורכב, תינתנה בהתאם לתוצאות הבירורים השונים. קיים מגוון רחב של טיפולים, תרופתיים ואחרים, כולל ניתוחיים, על מנת לטפל בבעיה. במצבים של מעורבות רגשית משמעותית, (למשל חרדת ביצוע) יהיה אולי צורך להתעייץ גם עם סקסולוג או בעל מומחיות דומה. כעקרון, יש לזכור כי קיים יתרון בהשגת תוצאות טובות יותר בטיפול מיני ע"י שיתוף בן/בת הזוג.
קריטריונים לבחירת רופא מטפל
בחירת הרופא המטפל חשובה בכל תופעה רפואית ובוודאי במקרים של אין-אונות בהם יש צורך גם בהבנה והתחשבות מצד הרופא ולא רק התייחסות לצד המקצועי שלו. הבחירה של הרופא המטפל תתבצע לפי מספר קריטריונים:
- ניסיון רפואי – הניסיון הרפואי בתחום והגישה הרפואית חשובים בבחירת הרופא המטפל.
- הקשבה – פעמים רבות מטופלים בתחום האין אונות זקוקים לרופא קשוב אשר יבין אותם וגם את הקושי שלהם להיפתח במהלך הטיפול. הבנה והגדרה מהירה של המצב תקל את דרך הטיפול.
היום יכול כל מטופל לבחור את הרופא שלו וגם אם עומד לרשותכם רופא מומחה בקופת החולים, אך הוא אינו בעל הניסיון המתאים או אינו קשוב מספיק (לרוב הרופאים יש זמן מוגבל עבורכם) או אינו לטעמכם, באפשרותכם להתייעץ עם רופא מומחה אשר מקבל במרפאתו הפרטית ומקדיש לכם את הזמן והנסיון הראויים.
כתבה זו נכתבה ע"י ד"ר דב אנגלשטיין – מומחה לאורולוגיה ומנתח
טלפון: 050-7887995
ד"ר דב אנגלשטיין – מומחה לאורולוגיה ואין אונות
מומחה באורולוגיה אונקולוגית, ליצירת קשר, ייעוץ ואבחון השאירו פרטים: