אורולוגיה אונקולוגית היא תחום רפואי אשר עוסק בבעיות הקשורות למחלות ממאירות (סרטניות) במערכת השתן אצל כלל האוכלוסייה ומערכת המין בגברים. שני תחומי ידע דרושים במקצוע ספציפי זה: תחום האורולוגיה ותחום מחלות הסרטן (אונקולוגיה). לעיתים, ההחלטות הטיפוליות באורולוגיה אונקולוגית דורשים שיתוף פעולה של צוות רופאים מומחים מהתחומים השונים שיקבעו יחדיו את הדרך הטובה ביותר לאבחון, טיפול ומעקב בחולה המסוים. פנינו אל ד"ר דב אנגלשטיין, מומחה לאורולוגיה ומנתח, בעל ניסיון בתחום של אונקו-אורולוגיה ושמענו ממנו על סוגי הסרטן הנפוצים באורולוגיה ודרכי הטיפול הקיימים.
כירורגיה אונקולוגית באורולוגיה מוכרת גם כאונקו-אורולוגיה. תחום זה באורולוגיה העוסק בניתוחים של גידולים ממאירים בדרכי השתן אצל נשים וגברים ואברי המין בגברים.
כללית, טיפול בגידולים ממאירים (סרטניים) במערכת השתן יכול להתבצע, פרט לניתוח, גם באמצעות חיסונים, טיפולים ביולוגיים, סוגי קרינה, כימותרפיה ועוד. בתחום זה של אורולוגיה אונקולוגית כלולים סוגים שונים של סרטן כמו זה של שלפוחית השתן, השופכנים, סרטן הכליה, הערמונית (פרוסטטה) וסרטן האשך. במקרים אלו של אונקו-אורולוגיה ניתן לקבל ייעוץ וטיפול בבתי החולים, בחלק מהמרפאות של קופות החולים או במרפאות הפרטיות של רופאים מומחים בתחום זה.
סוגי סרטן הקשורים במערכת האורולוגית
סרטן הערמונית – נקרא גם סרטן הפרוסטטה והוא נמצא כאחד מהגידולים השכיחים ביותר בקרב גברים בוגרים. השכיחות עולה עם הגיל ומדי שנה מאובחנים אלפי גברים עם סוג זה של סרטן. אצל חלק מהגברים מדובר במחלה קטלנית למרות טיפול ואצל חלק מהגברים אין צורך כלל בטיפול והמחלה תהיה חלק מהחיים ואף לא תשנה אותם. את האבחון של סרטן הערמונית מבצעים בביופסיה של הבלוטה, בד"כ בעקבות עליה של רמת PSA בבדיקת דם ו/או ממצא מישושי לא תקין בבלוטת הערמונית. לאחר האבחון הראשוני של נוכחות הסרטן ניתן לבדוק האם יש מקום להעמיק בבדיקות נוספות לגילוי גרורות אפשריות ויש להחליט באיזה טיפול יש לנקוט. בהחלטה הטיפולית לוקחים בחשבון את כלל תפקודו של הגבר, לרבות קושי (אם קיים) בהטלת שתן ו/או בתפקוד המיני.
סרטן כיס השתן – נמצא בשכיחות גבוהה יותר אצל גברים לעומת נשים (פי 3) ושכיח יותר באוכלוסיה המבוגרת. עישון ידוע כגורם סיכון חשוב. אחת התלונות השכיחות הגורמות לפניה לרופא היא דימום בשתן המופיע ללא כל כאב. לכן,ההמלצה היא שלא להתעלם מסימן חשוב זה!! אבחון המצאות הסרטן יתבצע לרוב בסיכום של סדרת בדיקות, הכוללת שתן לציטולוגיה, הדמית CT או אולטרסאונד ולבסוף גם ציסטוסקופיה (הסתכלות ישירה לחלל שלפוחית השתן). הטיפול, תלוי ביותר בשלב חדירת הגידול ודרגת הממאירות, נע בין כריתה מקומית של הגידול ושטיפות של כיס השתן בחומרים ושיטות שונות על מנת למנוע הישנות והתקדמות שלב המחלה לבין כריתה רדיקלית של שלפוחית השתן. לעיתים ניתן להציע תשלובת של קרינה וכמותרפיה במקום הכריתה הרדיקלית. במחלה גרורתית יוצע בד"כ טיפול בכמותרפיה. חשוב לזכור כי למחלה זו אחוז הישנויות גבוה יחסית ויש להשאר במעקב אורולוגי מתאים לכל החיים.
סרטן הכליה – סרטן זה אינו שכיח (2-3%) באוכלוסיה הבוגרת אך בהחלט יכול להיות קטלני לעומת סוגי הסרטן השכיחים באורולוגיה. אחוז הגילוי של סוג סרטן זה עלה בשנים האחרונות, בעיקר בשל שימוש נפוץ יותר בהדמייה באמצעות סונר (אולטרסאונד) ו CT. אצל רבים האבחון נעשה במקרה בשל תלונה שאינה קשורה דווקא לגידול, כמו כאב באזור, קושי בהטלת שתן או סיבות אחרות. מועטים הם התסמינים היכולים לרמז על המצאות סרטן הכליה כמו דימום בשתן, כאב או מישוש של גוש במותן, ירידה בתיאבון או במשקל. ההחלטה על אופי הטיפול תתבצע לאחר אבחון מקיף של הממצא בכליה, מיקומו והאם ישנן גרורות. כעקרון, האונקו-אורולוג יחפש כל דרך אפשרית לטיפול בגידול עצמו תוך שימור שאר רקמת הכליה ויש לכך מספר שיטות.
סרטן האשכים – סוג סרטן זה מופיע בעיקר אצל גברים צעירים בטווח גילאים של 20-40. הגילוי הראשוני נעשה בד"כ במקרה ע"י מישוש עצמי של גוש באשך שבד"כ אינו כואב כלל. יש לפנות מיד לבדיקה של אורולוג מומחה, שכן זמן הכפלת הגידול הינו קצר. ברוב המקרים הטיפול הראשוני יהיה כריתת האשך על הגידול שבתוכו, אז גם מתקבלת האבחנה לגבי סוג הגידול. מידע זה חשוב ביותר לתכנון הטיפול ההמשכי. חשוב לציין, שדווקא אצל אוכלוסיית הצעירים הלוקים במחלה, סיכויי הריפוי המוחלט הינם מצויינים, ללא השפעה על תוחלת החיים ולעיתים גם ללא השפעה על הפריון.
ד"ר דב אנגלשטיין – מומחה לאורולוגיה ומנתחמומחה באורולוגיה אונקולוגית, ליצירת קשר, ייעוץ ואבחון השאירו פרטים:
איזה רופא מתאים לכם
במקרה של סרטן בדרכי השתן, ההחלטה לאיזה אורולוג-אונקולוג לפנות לייעוץ יכולה לעשות את ההבדל באבחון ובהצלחת הטיפול. הפניה לרופא יכולה להתבצע בכל שלב, אך עדיף לפנות כבר במקרה של חשד והעלאת ספק האם קיים גידול בדרכי השתן . חשוב לדעת כי ניתן להתייעץ עם מומחה לאורולוגיה במסגרת קופות החולים, כמו גם באופן פרטי עם בעל נסיון באונקו-אורולוגיה בכלל ועם מומחה לסוג המסויים של הגידול בפרט. בשיקולים לפני ובעת ההתייעצות עם המומחה יש לבחון כמה גורמים:
- הגדרת המחלה – על הרופא לבדוק האם האדם חולה או לא וכמה מחלתו חמורה. השלב הראשון והחשוב בדרך לריפוי הוא בהבנת המצב של המטופל. לכן, במקרה שיש לך ספק אודות מחלתך ומהי החומרה שלה, תוכל להתייעץ עם רופא מומחה בתחום.
- הצעה טיפולית – ברור כי רופאים שונים יכולים להציע גישות טיפוליות שונות. עם זאת, יש לברר מהו הבסיס להצעת הטיפול, האם כבר ביצעו את הטיפול כפי שהוא מוצע, מהם היתרונות ותופעות הלוואי של כל חלופה וכיצד הם רואים את הליך ההחלמה. במידה וקיבלת הצעה טיפולית שאינך משוכנע שהיא הנכונה לך תוכל תמיד להתייעץ עם רופא מומחה נוסף.
- זמינות הרופא – אחת הבעיות של חולים בסרטן (לאו דווקא אורולוגי) היא הקושי להתנהל מול הצוות הרפואי ולקבל תשובות בעת הצורך. התייעצות עם רופא נוסף, ליווי או טיפול אצלו יתבצע לאחר בירור מה כולל ההליך ועד כמה הרופא יהיה זמין למען המטופל.
הבחירה ברופא המתאים היא בחירה משמעותית מאד להליך הטיפול ועל כן מומלץ לבדוק כי הרופא הנבחר מביא איתו ניסיון רב, כמו גם הקשבה והבנה של המקרה הנקודתי.
כתבה זו נכתבה ע"י ד"ר דב אנגלשטיין – מומחה לאורולוגיה ומנתח
טלפון: 050-7887995
ד"ר דב אנגלשטיין – מומחה לאורולוגיה ומנתח
מומחה באורולוגיה אונקולוגית, ליצירת קשר, ייעוץ ואבחון השאירו פרטים: