כירורגיה כללית
כל מה שרציתם לדעת על ניתוחי ברכיים
7 באוגוסט 2017
0

הידעתם? הברך נחשבת למפרק הכי מורכב בגוף האדם כי היא מבצעת 4 פעולות שונות : כפיפה, יישור, החלקה וסיבוב. אם גם אתם סובלים מכאבים בברכיים אין שום סיבה שתמשיכו לסבול כי יש פתרון. אם המקור לכאבים שלכם הוא פגיעה במניסקוס ו/או שחיקה מתקדמת בסחוסים המשיכו לקרוא.

כאב ברכיים

ניתוח להחלפת מפרק הברך יכול להעלים את הכאבים אחת ולתמיד ובהצלחה של 95%. אולי תתפלאו אבל זהו אחד הניתוחים המוצלחים ביותר שקיימים כיום באורטופדיה בפרט וברפואה בכלל. למעשה, מטופלים שעברו את הניתוח מדווחים על שיפור בשלושה מימדים :

  • רמת הכאב, כלומר ירידה משמעותית בכאבים
  • רמת התפקוד ובעיקר שיפור ביכולת ההליכה
  • שיפור בטווח התנועה.
ד"ר מוחמד תלס – מומחה בהחלפת מפרקים
לקביעת פגישת ייעוץ עם ד"ר תלס השאירו פרטים:



הניתוח משפר משמעותית את איכות המטופלים ומתאים גם לאנשים שנפגעו בברכיהם כתוצאה מפעילות ספורטיבית, מנמק כלשהו באופן ספונטני או כתוצאה מנמק שכולל מפרקים אחרים (ירך, כתף, קרסול וכו') וכאן המקום להבחין ביניהם :

  1. נמק ספונטני – בדרך כלל מופיע בנשים בנות 50 ומעלה וכולל רק ברך אחת ונובע משתי סיבות : לחץ כרוני או שבר בעצם הברך
  2. נמק משני – בדרך כלל מופיע בגברים בני 45 ופחות ולרוב כולל את שתי הברכיים ומפרקים נוספים (ירך, כתף, קרסול וכו').

 

ביחד או לחוד?

ניתן גם לעבור ניתוח החלפת ברך שמתבצע בו זמנית בשתי הברכיים (ניתוח סימולטני) וליהנות משלל יתרונות, למשל זמן החלמה קצר יותר וחוסר נוחות שממנה סובלים פעם אחת בלבד ולא פעמיים. בנוסף, מחקרים הוכיחו שהחלפת ברכיים בו זמנית (החלפה סימולטנית) אינה פוגעת בסכויי ההצלחה של הניתוח. עם זאת, לניתוחים סימולטניים אלו יש חסרונות למשל :

  1. שיעורים גבוהים יותר לסיבוכים בקרב חולים שסובלים מסכרת או ממחלות מפרקים, בעיקר בחולים בני 70 ומעלה. למשל הסכוי לסיבוך לבבי הוא 60% יותר בניתוח סימולטני לעומת ניתוחים נפרדים להחלפת ברכיים.
  2. שיעורים גבוהים יותר של עירויי דם ושל תמותה.

לכן, ניתוחי החלפת ברך סימולטניים אינם מומלצים לחולים שיש להם מלכתחילה גורמי סיכון, למשל בתחום הלבבי או הריאתי ומומלץ שהם ימתינו כ-3 חודשים בין ניתוח אחד לשני.

 

איזה ברך אתם רוצים?

כיום עדיין לא ניתן לבחור ברך אבל ניתן להתאים את מפרק הברך לתנאים האנטומיים, כלומר ליציבות של רצועות הברך, לאיכות של הרקמות הרכות בברך ולגורמים נוספים. כיום יש שני סוגים עיקריים של מפרקי ברך חלופיים (תותבות ) וזה המקום להכירם:

  1. PS – תותבת זו מאפשרת שיקום אמין ושיפורים בתנועה ומתאימה בעיקר לחולים עם כיפוף חמור
  2. CR- התקנת תותבת זו מצריכה הסרה מועטה של עצם הברך והיא מפחיתה סיכונים שונים.
  3. RP – מתאימים לחולים צעירים ופעילים יותר ומחקרי אורך הוכיחו שהם מניבים תוצאות דומות לברכיים טבעיות.

כך או כך, ברוב ניתוחי החלפת הברכיים כיום נעשה שימוש במלט מיוחד להדבקת המתכת אל העצמות. מלט זה מתייבש לאחר כרבע שעה עוד במהלך הניתוח והוא מאפשר לחולה ללכת בקלות. עם זאת, כיום ניתן לאבטח את התותבת ללא שימוש במלט למשל ע"י שימוש בפרוטזות בקיבוע, החלפת פני השטח של פיקת הברך בכפתור פלסטיק ועוד.

 

אז מה עושים?

בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם רופא שמתמחה בביצוע ניתוחים של החלפת מפרקים והעושה שימוש בשיטות ייחודיות, למשל החלפה חלקית של הברך במקום החלפה מלאה. מומלץ שהרופא יהיה אורטופד בכיר שעבר השתלמויות בתחום החלפת הברכיים במוסדות רפואיים מובילים, הן  בארץ והן בחו"ל.  וכמובן – מומלץ שלרופא יהיה נסיון רב שנים בתחום הניתוחים של החלפות הברכיים ואלפי לקוחות מרוצים.